(Kr)istina i (B)laž, prvo izdanje

kristinaiblaz1

klikni na knjigu i prelistaj elektronsko izdanje ove knjige

Verica Tadić

„(KR)ISTINA I (B)LAŽ „

- Insert iz priče : „Fatalna zamena“ -

Ne znam tačno kad’ sam se srela sa sobom i kako je taj susret izgledao. Zatamnili su ga drugi događaji. To sigurno nije bilo u trenutku kada sam, nepozvana, ušla u (amfi) t e a t a r rođenih. Tada sam, otkinuvši se sa pupčane vrpce, kao metak prozviždala kroz katakombe majčine utrobe. Na opšte zaprepašćenje prisutnih aterirala sam glavom. Modri i pihtijasti deminutiv, ljudskog oblika, koji se zakoprcao po podu, toliko je uplašio moje roditelje, da im i danas drhte kosti.

***

Budući da sam stalno istrčavala iz sebe, kao iz tuđeg dvorišta, da bih se srela sa putnicima, koji su iza sebe ostavljali ljušturu telesnog oblika, kako bi lakše plutali kroz etar vremena, nije ni čudo što više pamtim njih nego susrete sa sobom.

U rosi zenica još čuvam azur jednog pogleda, koji se u vodopadima prelivao u mene. Galebovi moje duše, opet, lete tamo. Gledam ih kako se provlače kroz zamršene niti razgovora, u koji se sada uplela i žena Maska. Posle svakog zamaha krilima, u vazduhu zasvetle varnice. Deset pokreta krilima u jednoj sekundi ni pogled ne može da prati, pa je sasvim razumljivo što se vazduh pri takvoj brzini previše zagreva i varniči. Skoro da ne primećuju evropski deo Sredozemnog mora. Na takvom letu pozavideo bi im i marabu iz Kenije, čiji raspon krila od četiri metra ne bi bio dovoljan da ih nadmaši.

***

Sećanja su mi još sveža, kao da sam samo pre nekoliko sati, a ne pre toliko godina, šetala sa Ismailom strmim ulicama, koje su nas vodile do kamenih rtova i jahting–luke.

Uveče smo sedeli na skveru, slušali andaluzijsku muziku i gledali kako se spaja nebesko i morsko plavetnilo i razliva niz ozarenu belinu luksuznih kuća i kafea. Senke tirkizno-plavih žaluzina, urešenih čipkama od kovanog gvožđa, mazno su skakutale po fasadama i bacale se u zagrljaj vitkim čempresima. Ulazna vrata – ta velika usta kuća, pri svakom otvaranju, otkrivala su bajkovitu raskoš odaja.

Podelite ovaj članak na društvenim mrežama:

Posted in Clanak.