Spojeni zavičajem

Градска библиотека, „Владислав Петковић Дис“, Чачак, 18. фебруар 2014.

„Штампана реч 2013“.

 

Спојени завичајем

Доживљавајући завичај као нешто исконско у начину размишљања људи и веома посебно по боји неба које је над нама, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ настоји да то „завичајно“ очува окупљајући чачанске писце, песнике, есејисте на једно место, њих различите и литерарно и сензибилитетом, али спојене једним –Завичајем. Чачанско поднебље био је повод да се у оквиру изложбе „Штампана реч 2013“ на једном месту у уторак, 18. фебруара 2014. године нађу штићеници муза.

vt2

Представљен је само делић завичајног књижевног вишегласја које у историји српске књижевности траје много више од сто година. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ покренула је својеврсни времеплов, пробудивши носталгију за онима који више не пролазе улицама нашег града, али и успоставивши чврсти координантни систем на чијој вертикали и хоризонтали стоје афирмисани аутори, али и млади таленти једног географски омеђеног простора, именованог као „чачанско поднебље“. Завичају су се одазвали Мића Миловановић, Милкица Милетић, Верица Тадић, Борис Капетановић, Миладин Вукосављевић и Теодора Ћендић. Да је чачански крај плодотворан и инспиративан за књижевну уметност уочио је још Момчило Настасијевић у свом путопису кроз Србију истакавши да су се „трагом моравских изворних вода спуштали планинци, чији су најбистрији потомци постали књижевни ствараоци“.

vt1

 Ако светло пишчевих мисли шири зенице свакодневици и читаоцу осветљава хоризонт нових сазнања, онда је књига пут за обострано просветљење“ књижевни је мото Верице Тадић, песникиње, приповедача, есејисте, гномастичког мислиоца…Она пише савремену и хаику поезију, афоризме, есеје и приповетке. Више пута је освајала награде за поезију, кратке приче и афоризме. За књигу приповедака „Кристина и Блаж“ добила је награду „Ћамил Сијарић“. Песме су јој превођене на словачки, руски, немачки и шпански.

 

Podelite ovaj članak na društvenim mrežama:

Posted in Clanak.