Studijske knjige

Vladan Panković i Nikica Banić

-Izvod iz »Predgovora Autora« -

»... Najpre smo, tokom našeg rekreativnog trčanja, koje je, u prosečnioj dužini od 5 kilometara (ili dvanaest i po krugova atletske staze oko igrališta) i prosečnoj frekvenciji od tri puta nedeljno (...) počeli da raspravljamo sve više i više o opštim i specijalnim pitanjima poezije i umetnosti, poetike i estetike. Jednom od nas (Vladanu Pankoviću) to je bio neposredan povod da napiše davno zamišljeni esej o paralelama Disove »Tamnice« i Platonove »Pećine« sagledanim iz perspektive saznajne teorije savremene fizike tj. kvantne teorije polja iz perspektive principa spontanog »narušenja« simetrije korespodentnog principu faznog prelaženja iz kvantiteta u kvalitet dijalektičke filozofije, i, opštije, dijalektičkih filozofija. Drugog od nas (Nikicu) te diskusije podstakle su da napiše i publikuje u dobojskim »Značenjima« i drugde, više prikaza i kritika različitih književnih dela, uključujući i ona poetska. Najzad, kao kruna naših zajedničkih aktivnosti u razmišljanjima o poeziji i umetnosti, nastala je, u relativno kratkom periodu, od polovine januara do polovine marta 2000. godine relativno obimna knjiga (od tristotinak stranica u rukopisu) pod naslovom » Dvanaest i po krugova protrčavanja kroz poeziju Dragana Jovanovića Danilova« ( i s podnaslovom »princip spontanog »narušenja« simetrije u poeziji i umetnosti«) (...)

Na prelasku od proleća ka letu 2000. godine saglasili smo se da pristupimo pisanju nove zajedničke knjige pod naslovom: «Sagledavanje spektra duginih boja u poeziji Milijana Despotovića ispod 20 000 miliona vodenih kapljica« , koja bi, da se izrazimo eufemistički, trebalo da dovrši posao započet prvom knjigom (» Dvanaest i po krugova protrčavanja kroz poeziju Dragana Jovanovića Danilova« ) . Upravo, ako je, kao što je u predgovoru prve knjige navedeno, ovde »paradigmatizovan na primeru poezije i poetike Dragana Jovanovića Danilova, princip spontanog »narušenja« simetrije u umetnosti poslužio... za širu raspravu... koja bi se, čak, mogla okarakterisati i kao jedna fragmentarna teorija o umetnosti i istorija umetnosti (bez striktnog insistiranja na na istoričnosti događaja i sistematičnosti izlaganja)« , isti princip, uočen u poeziji i poetici Milijana Despotovića, poslužio je ( s osloncem na teorijske rasprave u prvoj knjizi) , za sistematičniju, mada svakako ne potpunu i iscrpnu, analizu poezije i poetike naših savremenih pesnika (naših pesnika druge polovine dvadesetog veka, grubo rečeno) , koja čini primarni sadržaj ove druge knjige («Sagledavanje spektra duginih boja u poeziji Milijana Despotovića ispod 20 000 miliona vodenih kapljica« , s podnaslovom »o našoj savremenoj poeziji dijalozi«) .

 

Preciznije rečeno, ovde je reč o komparativnoj analizi, ili, još preciznije rečeno, formi koja simetrizuje komparativnu analizu i komparativnu sintezu, poetskih i poetičko-kritičarskih tekstova, pretežno naših pesnika i kritičara realizovanih u drugoj polovini dvadesetog veka. U neku ruku to je i »antologija« koja simetrizuje poetsko i poetičko, načinjena po »ključu« principa spontanog »narušenja« simetrije, uz sistematizovanje objektivnih i subjektivnih kriterijuma. Predstavljeni pesnici i kritičari, upravo u skladu sa tim principom, nisu bitno važniji od onih koji, iz formalno-tehničkih razloga, ili zbog neobaveštenosti autora, nisu eksplicitno predstavljeni. Cilj knjige, ponavljamo, nije da glorifikuje pojedince, ne negirajući neophodnost glorifikacije, nego da svakom čitaocu pruži alternativnu tj. komplementarnu mogućnost sagledavanja načina kako se njemu omiljeno poetsko delo ili poetički stav može uključiti u veliko bratstvo pesničko-poetičko. Odlučili smo, takođe, da sadržaj (druge) knjige, uz uvodni i završni deo, podelimo u šest poglavlja koja smo imenovali bojama sunčevog spektra, bojama duge. Karakter ovakve korespodencije nije samo simbolično metaforički (...) On pre svega, treba da izrazi fakt da su rasprave u ovoj knjizi vođene u kasnim poslepodnevnim časovima duginih letnjih boja ispod mlazeva inđijske termalne vode (...) na kojima su sunčevi zraci, višestrukim prelamanjem, formirali disperziono spektralno razlaganje, tj. dugu (...) Naše rasprave počinjale su analizom različitih aspekata fizičke i duhovne lepote žene, a potom su se, neosetno, transformisale u rasprave o poeziji tj. umetnosti, nauci i filozofiji, koje su, takođe ženskog roda. Parafrazirajući uvodni deo prve knjige možemo reći da se dijaloška forma i ove knjige, s obzirom na uslove njenog nastanka, nametnula sasvim spontano i da »veoma korisno ugledanje na antičke filozofe u tom pogledu nije bilo prvenstveno motivisano zeljom za njihovim podražavanjem«. Naša knjiga «Sagledavanje spektra duginih boja u poeziji Milijana Despotovića ispod 20 000 miliona vodenih kapljica« , pisana je od prelaza proleća ka letu, tokom leta, i, zaključno sa prelaskom leta ka jeseni, 2000.godine. Ona zajedno sa knjigom »Dvanaest i po krugova protrčavanja kroz poeziju Dragana Jovanovića Danilova« , čini nerazdvojnu celinu, a njihov nastanak proteže se na sva četiri godišnja doba 2000.godine. gospodnje. Smatramo potrebnim da istaknemo da ovo koincidira sa kalendarom poetskih tema Bašoovih haikua koje su inicirale naše bavljenje poezijom sa aspekta književne teorije i kritike«.

U Inđiji, proleće 2001. Autori

SAGLEDAVANJE SPEKTRA DUGINIH BOJA U POEZIJI MILIJANA DESPOTOVIĆA ISPOD 20.000 MILIONA VODENIH KAPLJICA

2001 god. Autori: Vladan Panković i Nikica Binić

studijske1

 

Izdavač: Kadinjača

Autori: Vladan Panković i Nikica Binić

Užice, 2001.(Strana 283)

 

Verica Tadić

OPSENA

Na poljima
crnim
lovcima
sam
na
nišanu

Dok mi
glava
sa
ramena pada
BELI
potez
odigraću

Uzalud
mi oblik
sa
skeleta
svlače

U zenici
futura
kao lazur
istina
će
da
zasvetli

 

3. ZAVRŠNI PRELIV ULTRALJUBIČASTOG
(Poetska bezepitafnost)
( Miloš Crnjanski, Stevan Raičković, Rajko Petrov Nogo, Branko Radičević, Branko Miljković, Vasko Popa, Zoran Vuković, Miroslav Antić, Elizabeta Georgijev)

DVANAEST I PO KRUGOVA PROTRČAVANJA KROZ POEZIJU DRAGANA JOVANOVIĆA DANILOVA

2003 god. Autori: Vladan Panković i Nikica Binić

studijske2

 

Izdavač: Svitak

Autori: Vladan Panković i Nikica Binić

Požega, 2003.(Strana 138)

 

Verica Tadić

LICEMERNA RUKAVICA

Neuhvatljivom
brzinom
anfas
u naličje izvrće

Da zubati
dodir
niko
ne
primeti

Na periferiju
profila
povlači se
sa otvorene
scene

Neiskusni
prevaru
ne slute

Tu je
razapela
mreže

KRUG OSMI I DEVETI. GETE
(Šubert, Skrjabin, Bah, Sugerije, Dante, Verica Tadić, Kafka, Milorad Krečković, Vermer, Pasternak, Rihter, Obren Ristić)

Podelite ovaj članak na društvenim mrežama:

Posted in Clanak.